Rel rondom benoemingen

De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft op één avond de benoeming van onze twee commissieleden geblokkeerd. De uitslag was uitzonderlijk. Eén kandidaat werd afgewezen met 7 tegen 13 stemmen, de andere met 8 tegen 12. Onze burgermeester had dit ook nog nooit meegemaakt in zijn politieke loopbaan. De stemming is des te opvallender omdat sinds april 2023 niet meer werd gestemd over voordrachten en het die avond met meerderheid van stemmen weer is ingevoerd. 

 

Als reden voor de blokkade is aangegeven dat het niet uit te leggen is dat commissieleden zo snel van partij veranderen en opnieuw benoemd willen worden (D66) maar ook dat de geloofwaardigheid ver te zoeken is (VVD). Op onze website onder het kopje “Ontstaan van Lijst Ooststellingwerf” is te lezen wat er is gebeurt en hoe dit logischer wijze heeft geleid tot het oprichten van Lijst Ooststellingwerf en dat juist in de week na de benoemingen een cruciale gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor de kern van LSO niet door kon als LSO.

 

Een aantal partijen zoals CDA, ChristenUnie, PvdA en het niet Ben Oostra deel van VPO hebben van ons aanbod gebruik gemaakt om de beweegredenen mondeling toe te lichten. De andere partijen voelden daartoe niet de behoefte.

 

In een gesprek met omroep Friesland heeft Bram van ’t Klooster duidelijk gemaakt dat als je als persoon jezelf afsplitst van een politieke partij, de VVD vindt dat je dan geen recht hebt op commissieleden en dat je het dan ook maar alleen moet uitzoeken. Voor dat standpunt is altijd wel een meerderheid te vinden gaf hij aan. Met name die opvatting voelt als uitermate ongemakkelijk. Het is alsof Heerenveen moet spelen tegen Groningen maar dat de coach van Groningen bepaald wat de opstelling is van Heerenveen en wie er in de selectie zijn opgenomen. 

Dat gaat in het echt niet gebeuren maar dat is in feite wel de consequentie van de denkwijze van de VVD, gesteund door D66. Helaas kunnen zij ook daadwerkelijk rekenen op een meerderheid van de stemmen zoals laatst is gebleken. Dit heeft ook consequenties voor eventuele andere partijen die legitieme redenen hebben om zich af te splitsen. Kennelijk bepaalt de gevestigde orde of je dan wel of geen ondersteuning van commissieleden mag krijgen. 

 

In hetzelfde interview geeft Bram aan dat de sfeer in de raad prima is. Of dat wensdenken is of dat hij ernstig twijfelt aan de verstandelijke capaciteiten van de luisteraars van Omroep Friesland laten we in het midden. Iedereen kan bedenken dat de verhoudingen binnen de raad ernstig zijn geschaad en dat dit gevolgen heeft voor de verhoudingen in het Ooststellingwerfs politieke landschap. Niels van den Berg kan het commissiewerk niet aan anderen overlaten en zal altijd aanwezig moeten zijn en heeft dat gevolgen. Helaas kunnen we daar niet zoveel aan doen en is het wat het is de komende anderhalf jaar tot de verkiezingen.

Wij gaan gewoon door met ons werk. We hebben geen commissieleden die aan tafel zitten maar omdat het openbare vergaderingen zijn zitten ze wel achter de heer van den Berg en zal op elk punt consultatie en overleg gepleegd worden over de onderhanden zijnde agenda punten.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.